sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Coacaz Negru RUBEN







Coacazul este foarte apreciat pentru valoarea alimentara si terapeutica a fructelor care contin cantitati mari de vitamine: C, P, B si saruri minerale, substante pectice, acizi, tanini, zahar (sub forma de glucoza si fructoza).
Fructele se pot consuma si in stare proaspata, dar cea mai mare parte se utilizeaza in industria alimentara pentru fabricarea de sucuri, siropuri, compoturi, peltele, dulceturi, bauturi tonice, marmalade etc.
Frunzele, varfurile de lastari si fructele se utilizeaza la prepararea medicamentelor si ceaiurilor calmante pentru bolile de inima si de stomac.
Coacazul 
-este o specie precoce, care intra pe rod din anul 2 de cultura;
-poate sa dea productii de 2,5 – 5,0 t/ha in anul 3, iar in anul 4 se considera in plina perioada de rodire;
-recoltarea fructelor se face mecanizat  deoarece coacazul ajunge la maturitate in acelasi timp;
-dupa recoltare fructele pot fi pastrate in stare proaspata in incaperi cu temperatura scazuta (6-80 C) timp de 3-5 zile;
-se imnultesc usor prin butasi verzi, semilemnificati si lemnificati ( inradacineaza in proportie de 60-85%);
-cultura nu pune probleme deosebite, de inalta tehnicitate
-rentabilitatea culturii este strans legata de satisfacerea unor cerinte biologice, proprii speciei care pot fi asigurate prin aplicarea unei agrotehnici corespunzatoare;
-se preteaza atat pentru plantatiile de tip industrial, cat si pentru terenurile din jurul casei;
-poate fi cultivat pe langa gardurile aerisite si laminate, apoi ca tufe razlete sau ca planta intercalata in plantatiile de pomi cultivate in sistem clasic.


PEPINIERA MOARA va ofera o paleta bogata de arbusti fructiferi: coacaz negru Ruben,zmeur Polka, afin, coacaz negru si rosu, agris, mur, goji, alun, lonicera,aronia. Pentru plantații comerciale va putem oferi consultanta pentru înființarea si întretinerea plantatiilor cat si documentele de calitate.
Dispunem de diverse soiuri adaptate conditiilor climatice din Romania.
Ne puteti contacta pentru a va trimite lista completa cu speciile si soiurile pe care le comercializam la tel. 0744-597843 sau email: pepinieramoara@yahoo.ro
Cu stima,

Ing. Marius Tudorean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu